Relatie

“Het kan een verdieping vanuit spanning betekenen”

Relatieproblemen zijn lang niet altijd een teken van een slechte relatie. Het geeft ook niet aan dat de liefde over is. Wel vertelt het dat er werk aan de winkel is, werk dat is blijven liggen. Werk is een wat calvinistisch klinkende term; het kan ook een verdieping vanuit spanning betekenen. De spanning is de motor achter een nieuwe fase in de ontwikkeling van de relatie.

Relaties heb je met veel mensen. Het meest dichtbij staan meestal je familie, partner, kinderen en dan komen vrienden, collega’s enz. Hoe dichter iemand bij je staat, des te groter zijn de relatieproblemen die er potentieel kunnen ontstaan. Waarom is dit zo? Voordat je dit probeert te begrijpen is het goed om eens na te denken over het volgende inzicht: “In de ander ontmoet je jezelf”.

“In de ander ontmoet je jezelf”

Probeer je eens heel sterk voor te stellen hoe het voelt om volledig in vrede met jezelf te zijn, zodat je een hoge mate van innerlijke rust ervaart. Denk dan eens na over wat er dan nodig is om je van je stuk te brengen. Stel, iemand zegt dan bijvoorbeeld tegen je dat hij je niet vertrouwt. Zou je in die toestand van je stuk raken en boos reageren? Of ken je jezelf zó goed dat je snapt dat dat gebrek aan vertrouwen in diegene zelf zit?

Hier raken we de kern van relatieproblemen. In een relatie wordt enorm veel (onbewust) geprojecteerd. Dit is één van de kernpunten waar relatietherapie over kan gaan. Mensen met relatieproblemen en die eerlijk naar zichzelf durven kijken zullen altijd merken dat er een spanningsbron in hen zelf zit. Wil je je relatie verbeteren, durf dan ook jezelf aan te pakken!

Bijkomende dingen in relaties en hun problemen

Natuurlijk zijn er een veelheid aan bijkomende factoren die een relatie op zijn kop kunnen zetten. Denk aan vreemd gaan, liegen, of gewoon elkaar niet begrijpen, steeds meer verwijten maken en ga maar door.

Te snel besluiten stellen uit elkaar te gaan zonder de onderliggende problemen uitgewerkt te hebben. Geef je relatie niet alleen een tweede kans, maar het kan best zijn dat jij en je levenspartner wel degelijk zielsveel van elkaar houden zonder te beseffen dat er een laag pijn uitgewerkt moet worden.

Er is meer mogelijk dan je denkt. Maar je zit er zó midden in dat je het niet meer ziet. Het is dan erg moeilijk er zonder professionele hulp uit te komen.

Vaak zie je dat wanneer mensen hard aan zichzelf en elkaar gewerkt hebben, de relatie juist mooier is dan ooit.
Ook in een situatie waarin besloten is uit elkaar te gaan loont het om een aantal gesprekken te hebben. Zo kan acceptatie leiden tot een positieve exit en dit is in het bijzonder belangrijk als er kinderen zijn.

Hoe zijn relatieproblemen te behandelen:

Relatieproblemen behandelen klinkt makkelijk maar is alleen te doen door een therapeut die heel scherp kan kijken. Eerst moet er vastgesteld zijn wat er speelt. Vaak zijn de oppervlakkige dingen niet de echte oorzaak van relatieproblemen. Iemand gaat bijvoorbeeld niet vreemd zonder een gebrek aan zelfrespect of eigenwaarde. Kun je het je voorstellen dat je met kalme trots aan jezelf denkt vlak nadat je je geliefde – die jou vertrouwt –  onrecht hebt gedaan?

Andere dingen waar naar gekeken wordt is allerlei claims die mensen op elkaar kunnen leggen. Soms hebben mensen bijna geen eigen leven omdat de partner voortdurend samen dingen wil doen, vindt dat je teveel werkt, te weinig dit, teveel dat en ga maar door. Ook hier zullen we op zoek gaan naar onderliggende mechanismen die zorgt dat begrepen wordt waar gedrag vandaan komt, maar ook hoe het ervoor zorgt dat de ‘relatie-plank’ vreselijk mis geslagen wordt. De claims verbeteren namelijk de relatie niet, maar breken deze steentje voor steentje af.

Wij verzamelen al deze puzzelstukjes om tot een helder beeld te komen en ons ultieme doel is dat jullie zoveel leren over jezelf dat beider zelfvertrouwen toeneemt, zodat de relatie meer diepgang krijgt dan ooit tevoren.