Angst

“Vrouwen zijn gevoeliger voor angstklachten”

Ongeveer een vijfde deel van de samenleving komt tot de ontwikkeling van een probleem op het gebied van angst. Angst is niet leeftijdsgebonden en kan op vele manieren ontstaan. In de regel zijn vrouwen wat gevoeliger voor angstklachten. Wij onderzoeken eerst grondig de aard en aanleiding van de klachten alvorens tot een plan met jou te komen over hoe we de klachten kunnen benaderen. De behandeling kan bestaan uit cognitieve gedragstherapie, maar ook het aanleren van ontspanningsmethoden, of andere methoden zoals HRV-training, waarbij de hartslag en de ademhaling getraind worden.

Angst is een complex verschijnsel, in het bijzonder bij de mens, omdat mensen dingen voor zich kunnen zien en er dan angst bij voelen. Voor ons brein voelt de situatie die ingebeeld wordt ‘echt’ en realistisch genoeg om lichamelijke reacties op te roepen. Maar soms ligt onder de angst een heel ander verschijnsel, zoals een hoge gevoeligheid die je onbewust overbelast, of een moeizame prikkelverwerking.

In de reguliere zorg lijkt daar minder oog voor te zijn, maar wij vinden dat juist belangrijk. Door minder voor de hand liggende oorzaken te begrijpen voelen veel mensen zich bij ons begrepen en wordt hun gevoel erkend. Vaak wordt het verschijnsel dat ervaren wordt als angst, onderdeel van een persoonlijke ontwikkeling. Een groeiproces in plaats van een therapeutisch proces.