Hoe herken je dwangstoornis?

Bij dwangstoornis of daaraan gerelateerde klachten, zijn er steeds terugkerende en storende gedachten. Ook kan het zijn dat je je gedwongen voelt om bepaalde dingen te doen. Iets in je weet dat deze gedachten en handelingen niet kloppen en helemaal niet nuttig zijn zelfs, maar het lukt je niet om ermee te stoppen. Dergelijke klachten beginnen veelal voor je twintigste.

 

Welke behandelingen zijn er voor dwangstoornis:

 

In veel gevallen is een behandeling met cognitieve gedragstherapie effectief. Hierin hebben wij jarenlange ervaring in het toepassen ervan bij allerlei vormen van dwangstoornis. Wij richten ons niet alleen op de klachten zelf maar ook op de onderliggende mechanismen. Die mechanismen kunnen met levensgebeurtenissen te maken hebben maar ook met erfelijke aanleg.

 

Welke soorten zijn er:

Controledwang
Bij controledwang, moet je van jezelf dingen steeds weer controleren. Je controleert dan bijvoorbeeld meerdere keren of het gas wel uit is, of de voordeur op slot is en of je spullen nog precies in je tasje zitten zoals je ze erin gedaan hebt. Misschien vertel je jezelf dat er anders iets naars gebeurt. Soms heb je geen reden en is het gewoon omdat je anders erg gespannen raakt. Na de dwang handeling ben je weer even relaxed.

Was dwang, schoonmaak dwang of poets dwang
Als je last hebt van één van deze vormen van dwang, ben je overdreven bang voor vieze dingen en ben je daarnaast ook vaak bang voor besmetting. Je houdt je voortdurend bezig met vuil en bacteriën en voelt je bij het minste geringste vies. Het kan best zijn dat je tevens bang bent besmet te raken zodat een enge ziekte grip op je krijgt. Dit zal je niet gebeuren en dus poets je het huis van onder tot boven, was je vaak je handen, raak je kranen en wc’s niet aan of durf je niemand meer je huis in te laten.

Orde dwang
Mensen met orde dwang zijn veel tijd kwijt met het recht leggen of ordelijk sorteren van allerlei spullen. Alles wordt desnoods gecategoriseerd, zoals verzamelaars dat kunnen. Als dingen in jouw ogen niet recht liggen, word je nogal gespannen en kun je het niet loslaten om het uiteindelijk nog maar eens recht te leggen. Soms verplicht je jezelf om spullen dwangmatig te rangschikken op maat, volgorde, kleur of grootte.

Tel dwang
Bij tel dwang, kun je het niet laten om dingen te tellen, zoals bijvoorbeeld traptreden of de stoeptegels waarop je aan het lopen bent. Niet zelden tel je alles meerdere keren omdat je anders ongerust bent dat er anders nare dingen gebeuren. Het kan best zijn dat er in jouw ogen sprake is van juiste en onjuiste getallen en probeer je in opdracht van jezelf op een bepaald ‘goedgekeurd’ getal uit te komen.

Dwang gedachten
Dwang gedachten kunnen overal over gaan. Soms voel je je heel schuldig omdat je gedachten hebt over je kind, je huisdier of je geliefde die je iets aandoet. Loop je met je kind langs de balustrade van een flat dan kan de gedachte je bekruipen dat je je kind naar beneden gooit. Je zou het nooit doen, maar waarom denk je eraan, je gaat twijfelen of je wel een goede moeder bent. Schuldgedachten, gedachten over seks, geloof, ze komen allemaal voor.

Herken je één van bovenstaande dwang verschijnselen? Blijf er dan niet mee lopen en neem contact met ons op. Samen kunnen we je situatie bespreken en kijken welke mogelijkheden er zijn.