Agorafobie, waar herken je het aan?

Bekende paniek aanval uitlokkende symptomen:

  • Hoe groter de afstand tot thuis, hoe groter de spanning
  • De neiging om ontsnappingsroutes in te plannen
  • Files, tunnels, bruggen, steegjes zijn kenmerkende paniek uitlokkers; je kunt niet meer terug!
  • Autorijden op de snelweg lokt angst uit
  • Wachtkamers, vooral als de wachttijd onbekend is
  • Wandelen in de natuur, een pretpark, waarbij lange onduidelijke routes naar de uitgang een rol spelen in de paniek reactie
  • Steeds smoezen moeten verzinnen, ondermijnt zelfvertrouwen
  • Schaamte speelt een grote rol in het verergeren van de klachten

 

Als je de vertaling van agorafobie neemt, namelijk pleinvrees, dan is dit niet direct herkenbaar voor degenen die er aan lijden. Vrees voor pleinen is niet het meest op de voorgrond liggende kenmerk, maar absoluut herkenbaar is dat vaak de thuissituatie als de veilige haven wordt gezien. Hoe groter de afstand tot de veilige plek, hoe sterker de neiging wordt om te scannen hoe lang het duurt om weer op de veilige plek te komen. Obstakels worden goed opgeslagen en uitgangen worden zo veel mogelijk in de buurt gehouden. Hoe dichter bij de uitgang, hoe sneller weer terug op de veilige plek!

De neiging om steeds bezig te zijn met de mogelijkheid te ontsnappen kan een sterk eigen leven gaan leiden en vertaalt een algemeen gevoel van onveiligheid. (Om die reden wordt er wel eens verband gelegd met de mate van veilige hechting in het gezin van herkomst. Vaak had één van de ouders een angst stoornis of paniek gevoelens of gewoon onzekerheid. In combinatie met genetische factoren wordt dit dan op het kind overgebracht).

De verschijnselen zijn vaak een belemmering om gewoon en zorgeloos te leven en houden je voortdurend bezig. Omdat je steeds smoezen moet verzinnen en ergens denkt dat ze je toch wel door hebben, daalt je zelfvertrouwen snel. Zo komt er ook nog eens depressie bij.

 

Wat kun je eraan doen?

 

Veel lijders aan agorafobie, maar ook aan paniek en angststoornis in het algemeen wachten lang om hulp te zoeken en struinen vaak het internet af in de hoop het zelf op te lossen.

Daardoor duurt het langer voordat ze goede begeleiding krijgen. Vaak is een sterke verbetering in enkele weken te bereiken. Met een kort en intensief programma gericht op de kenmerkende paniek en angst symptomen lukt dat vaak nog veel sneller.

Vraag nu naar de beproefde methoden die wij aanbieden en vul het contactformulier of gebruik één van de andere contactmogelijkheden door hier te klikken.