Wat is het?

Autisme en ADHD hebben een overlap met elkaar en delen dus verschijnselen. Die overlap wordt vaak verklaard vanuit een gebrekkige informatieverwerking in de hersenen die zowel bij ADHD als autisme worden gezien.

Feitelijk zijn zowel autisme als ADHD niet volledig begrepen verschijnselen. Het is eigenlijk van alles en volgens sommigen bestaat het zelfs niet. De termen ADHD en autisme zijn feitelijk moeilijk passend te krijgen met de individuele verschijnselen. In het geval van autisme spreekt men van een spectrum, een waaier aan mogelijke verschijnselen. Net als een kleurenkaart zijn de verschillende gradaties eindeloos. Het is ook moeilijk om aan te geven of we van een stoornis moeten spreken. Vaak noemen we een onvermogen tot aanpassen aan de eisen van de samenleving stoornis, maar misschien heeft de samenleving zelf wel stoornisachtige trekken..

Bij MentalScope gaan we er van uit dat het belangrijk is om eerst de mens, of het kind, te willen begrijpen. Daarna kan er vanwege communicatie gesproken worden van een aandoening met een naam.

Onbegrepen

Eén ding is zeker, veel autisten en ADHD-ers voelen zich niet begrepen. Daarnaast hebben ouders zelf last van onzekerheid en spanning naar het kind toe, die ook begrepen moet worden. Zo kan een gezinssituatie al snel ingewikkeld worden. Ingewikkelder dan vaak nodig.

Bij ons vind je een hoge mate van inzicht in de materie van ADHD en autisme, deels door jarenlange ervaring en begeleiding.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor verdere informatie.

Boek van ervaringsdeskundige

Sarah Morton schreef een mooi boek over haar ervaringen als autist. De titel: “Afwijkend en toch zo gewoon”.  Kijk hieronder naar een interview met haar.